Share This
Scroll Down
Back to home

Georadar kan hindre tusenvis av graveskader

I Norge graves det i stykker rør og ledninger for over 200 millioner kroner hvert år. Avansert programvare sammen med en georadar kan nå fortelle entreprenører nøyaktig hvor kabler og rør ligger under bakken.

I Norge blir rundt 6500 ledninger og rør gravd i stykker hvert år. Og skadene dette utgjør koster samfunnet flere hundre millioner kroner.

Noe av årsaken til grave-skader er at entreprenørene har hatt unøyaktige tegninger å forholde seg til når de skal grave nye grøfter.

– Det nye nå er at vi får fram et 3D-bilde som viser nøyaktig hvor kabler og rør ligger, sier daglig leder i Xtend-Technology, Bengt Eide.

Eide er nå først i Norden med å gå til innkjøp av en Stream EM Georadar fra IDS Georadar. Denne er satt opp som en egen henger og kobles til en bil. Med dette oppsettet kan vi skanne store områder i løpet av relativt kort tid. Ny programvare gjør at en får fram tydelige bilder av det som ligger under bakken. Den innsamlede dataen kan prosesseres og videreformidles til maskinfører som får dette frem på sin skjerm i førerhuset. Dette gjør det lett å forholde seg til objekter i grunnen. Han ser nå nøyaktig hvor han kan sette gravemaskinskuffen uten å ødelegge infrastrukturen som ligger i bakken fra før.

Dagfinn Solvik-Olsen er markedsansvarlig for Georadar produktene i Leica Geosystems og forteller at dataene kan kombineres med kart og satellittbilder fra Google maps og andre databaser. På den måten kan en få til en god oversikt over infrastruktur både på og under bakken.

Så langt har et par tester skapt stor interesse hos mulige kunder. En test-skanning av et område på Stavanger lufthavn gav gode resultater helt ned til fire meter. På flyplassen har en tidligere hatt problemer med skanning da grunnvannet ligger høyt i dette området.

Fagansvarlig hos Avinor, Kåre Todnem, er svært interessert i å kartlegge hva som finnes av rør og ledninger under bakken på hele flyplassen.

– For oss hadde en slik oversikt vært gull verd, sier Todnem. Han mener at andre flyplasser i Norge også vil ha stor nytte av en slik skanning.

Bengt Eide i Xtend-Technologies tror at etter hvert som samfunnet digitaliseres vil behovet for nøyaktige data av undergrunnen bare øke. Derfor vil de nå opprette en egen avdeling som bare skal jobbe med slik skanning.

De største entreprenørene i distriktet har allerede vist stor interesse for tjenesten. Teknisk avdeling i flere kommuner er også på banen, og Vegvesenet er klar med testoppdrag.

Som en kuriositet nevner Eide at de også har fått forespørsel om å kartlegge røtter.

– Vi flirte litt først, men det viser seg at det er en utfordring ved graving i nærheten av vernede trær. Så jo da, vi kan finne røtter, rør, kabler, store steiner, strukturer og hva annet som er gravd ned, sier Eide med et smil.

 

For mer informasjon kontakt:

Xtend-Technology
Bengt Eide, daglig leder
+47 954 70 179
bengt.eide@xtend-tech.com

Leica Geosystems
Dagfinn Solvik-Olsen
Market Segment Manager Georadar Nordics
+47 930 48 141
dagfinn.solvik-olsen@leica-geosystems.com

Find me on social networks :

© Xtend Technology AS 2019 / All rights reserved. / By MACIVI DESIGN AS
Get in Touch